Πως να φτιάξετε ένα βιογραφικό σημείωμα

  • Για Εργαζόμενους
  • Δημοσιεύτηκε στις 24/02/2024

Το βιογραφικό μας σημείωμα είναι η πρώτη εικόνα μας και ίσως η πιο καθοριστική. Οι περισσότεροι κάποιες στιγμές, ειδικά όταν βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, έχουν αναρωτηθεί:

«Πως θα φτιάξω ένα σωστά δομημένο και άρτιο βιογραφικό;»

«Τι πρέπει να περιλαμβάνει το βιογραφικό μου;»

«Τι δεν πρέπει να παραλείψω σε ένα βιογραφικό σημείωμα;»

«Πως το βιογραφικό μου θα τραβήξει θετικά την προσοχή του δυνητικού εργοδότη;»

Δείτε παρακάτω την λίστα με τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται:

·       Προσωπικά στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης

·       Φωτογραφία

·       Στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, τόπος κατοικίας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

·       Σύντομο σημείωμα: συστήνεστε, παρουσιάζετε με λίγα λόγια τον εαυτό σας και ποια χαρακτηριστικά σας είναι τα δυνατά σας σημεία

·       Επαγγελματική εμπειρία: η επαγγελματική σας εμπειρία με ημερομηνίες έναρξης και λήξης, καθώς και σύντομη περιγραφή των καθηκόντων σας σε κάθε μια από αυτές.

·       Εκπαίδευση: απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακά κ.λ.π.

·       Ξένες γλώσσες: το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών και τα πτυχία που έχετε στην κατοχή σας

·       Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αναφορά των εξειδικευμένων προγραμμάτων που γνωρίζετε καθώς και οι σχετικές πιστοποιήσεις

·       Πιστοποιήσεις και άδειες ασκήσεως επαγγέλματος

·       Διακρίσεις και βραβεία

·       Συστάσεις

·       Χόμπυ

Tips:

·       Το σύντομο σημείωμα είναι μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού σας. Μπορείτε να αναφέρετε κάποια σημεία του χαρακτήρα σας που σας κάνουν να ξεχωρίζετε καθώς και τις προσδοκίες που έχετε όσον αφορά την μελλοντική σας επαγγελματική εξέλιξη. Δεν πλατειάζετε, 30-40 λέξεις είναι αρκετές.

·       Στην επαγγελματική σας εμπειρία δεν παραλείπετε εργασίες που έχετε κάνει στο παρελθόν αλλά δεν είναι σχετικές με το αντικείμενο σας. Είναι καλύτερα για την συνολική σας εικόνα να μην υπάρχουν κενά στο βιογραφικό σας.

·       Στις διακρίσεις-βραβεία αναφέρετε ότι έχετε στην κατοχή σας ανεξάρτητα αν αφορούν κάποια δραστηριότητα που διαφέρει από την επαγγελματική σας κατάρτιση.

·       Εφόσον το βιογραφικό είναι η επαγγελματική μας εικόνα, δεν πρέπει να παραλείψετε την φωτογραφία. Θα πρέπει να φαίνεται το πρόσωπο σας, ενώ αποφεύγετε τις ολόσωμες φωτογραφίες. 

Αθήνα-Ελλάδα Update cookies preferences